Gyakori Kérdések

#. Miért használják az Eco Tad Industries víztisztító rendszereket?

Csak néhány okot sorolunk fel, amiért ügyfeleink azt nyilatkozzák: „az EcoTad szennyvízülepítő aknák könnyedén beszerelhetők, könnyedén mozdíthatók és környezetbarát termékek”, „a G/V monoblokk szennyvíztisztító állomások könnyűek és ellenállók”, „a zsírleválasztók és a nehéz részecskék környezetbarát és újrahasznosítható termékek”, „a derítőtartályok ellenállók a hőmérséklet változásaira”, mi annyit tudunk hozzátenni ehhez, hogy a mini víztisztító állomások (biológiai víztisztítók) ellenállók a légköri hatásokkal, savakkal, korrózióval szemben, és rezisztensek a penészre és zuzmókra. A termékek hozzáférhetősége azok kedvezményes árai által is adott.

A termékek tartóssága teljes biztonsággal megerősített azon gyártók által, akiket képviselünk. akik nem csak hogy 2 éves garanciaidőszakot kínálnak a meghibásodás tekintetében, de 30 év garanciát a korrózió tekintetében, és garantálják a termék kicserélését új termékre abban az esetben, ha meghibásodások keletkeznek. A garanciaidőszak teljes időtartama alatt, a műszaki szakértők felügyelik a termékek megfelelő működését, és pontosan felelnek az ügyfelek által feltett összes műszaki és technológiai kérdésre.

1. Mi az ökológiai szennyvízülepítő akna?

A szennyvízülepítő akna a háztartási szennyvíz feldolgozására készült ökológiai rendszer, és a legjobb megoldást jelenti azokon a településeken, amelyek olyan részen helyezkednek el, amelyek nincsenek rácsatlakoztatva a központosított csatornarendszerre. A szennyvízülepítő akna speciális anyagból készült
(PEHD – magas ellenállású lineáris polietilén), amely úgy készült, hogy ellenálljon a nagy hőmérsékleti különbségek megpróbáltatásainak (-60® C foktól +80®C fokig).

2. Miért az ökológiai szennyvízülepítő akna?

A beszerzési, karbantartási és felszerelési kiadásoknak köszönhetően előnyösebb, mint a klasszikus, beton rendszerek.

3. Hogyan történik a szennyvízülepítő aknák beszerelése?

Egy gödröt szükséges ásni a szennyvíznek és három sáncot az elvezetőrendszer számára (a gödrök létrehozhatók manuálisan, vagy speciális szerszám segítségével), csatlakoztatásra kerül a házban lévő cső az szennyvízülepítő akna bemeneti csőjéhez és az szennyvízülepítő aknából egy elvezető rendszerhez, a talajban!

FONTOS: A szennyvízülepítő akna behantolása előtt meg kell tölteni vízzel!

4. Hogyan működik a szennyvízülepítő akna?

Mielőtt elmondanánk, hogyan működik az ökológiai (biológiai) szennyvízülepítő akna, fontos tudni, hogy milyen alkotóelemei vannak ennek a rendszernek:

  •         Bemeneti cső
  •         Kimeneti cső
    Belső medence (emésztő-fermentáló) – itt, oxigén hiányában, baktériumkultúra fejlődik (az anyag anaerob lebomlási folyamata), amely lebontja az anyagot, kivonva belőle a víztartalmat.  

    Külső medence (ülepítő) – ennek a medencének az a szerepe, hogy ülepítse azt a szennyező iszapot, amely az emésztés nyomán keletkezik.

    Biogáz kivezető – javasolt, hogy a kivezetés 1 tolos csőkötés által történjen, amely csatlakozik az szennyvízülepítő akna felső részén található kivezető rendszerhez (fedéllel ellátott menetes lyuk)

    Aknafedőlap/szippantó – az szennyvízülepítő akna egy ellenőrző fedéllel (menetes) van ellátva az szennyvízülepítő akna felső részén, ahol a szippantás is történik.     

5. Hogyan készítsük el az elvezető rendszert?

1-2-3 párhuzamos sáncot szükséges ásni (az szennyvízülepítő akna képességétől függően), fogjuk az elvezetés tekintetében kilyukasztott 110-es vagy nagyobb csövet, amelyet egy T-könyök által csatlakoztatunk az szennyvízülepítő akna kimenetéhez, amelyet követően a csövet a három párhuzamos sáncba helyezzük.

FONTOS: A minél hatékonyabb működéshez egy kis elhajlást (lejtő) szükséges tartani a házból az szennyvízülepítő aknába és az szennyvízülepítő aknából az elvezető rendszerbe (kb. 2-3%).

6. Mikor kerül hozzáadásra a baktériumkultúra?

A baktériumkultúra (bioaktivátor) az első használat előtt kerül hozzáadásra. Szerepe a baktériumkultúra kialakulásának gyorsítása.

7. Milyen iratok kísérik a szennyvízülepítő aknát?

Megfelelőségi nyilatkozat, Műszaki dokumentáció, (a felszerelési és használati szabályokkal), Garanciatanúsítvány, fizetési dokumentum (számla).

8. Mit jelent az l.e?

l.e = lakosegyenérték. Következésképpen, az EK 12566/3 státusszal megegyezően, a hozam kiszámítása során figyelembe veszik egy személy átlagfogyasztását, amely körülbelül 200l/nap. Következésképpen, az ECO6 szennyvízülepítő akna 6 L.E. számára készült mérettel rendelkezik. Maximális kapacitásának kiszámítása 6 l.e x 200liter = 1200 liter háztartási víz/nap. 

9. Hogyan kerülnek méretezésre az autómosókban használt olaj- és szénhidrogén-szeparátorok?

A mosási képességtől vagy az állomások számától függően kerül kiszámításra egy napi becsült hozam. Ettől a hozamtól függően kerül megvalósításra az olaj- és szénhidrogén-szeparátor méretezése. A levezetési zónától függően, ez lehet egyszerű, és homokfogó szerepet is betölthet, vagy ellátható egy koagulációs szűrővel, amely akár 98%-kal megnöveli a szeparátor hatékonyságát.    

10. Milyen időszakonként kell kiszippantani egy szennyvízülepítő aknát?

Az imhoff típusú szennyvízülepítő aknát 2-3 évente szükséges kiszippantani (normális működési körülmények között). Ez az időszak megnövekedhet, ha az szennyvízülepítő akna használata nem intenzív, vagy csökkenhet, ha az emésztőgödröt a működési határértéken felül üzemel.

11. Hogyan kell eljárni abban az esetben, ha az szennyvízülepítő akna fölé közúti vagy gyalogos forgalmat szeretnének tervezni?

Abban az esetben, ha az szennyvízülepítő akna felett autóval szeretnének elhaladni, kötelező megépíteni egy betonházat az szennyvízülepítő akna kör, felé pedig egy autóval járható fedelet. A betonház és a fedél együttesen elbírják a súlyt. 

12. Milyen időszakonként szükséges hozzáadni a bioaktivátort a szennyvízülepítő aknába?

A bioaktivátort abban a pillanatban szükséges hozzáadni, amikor működésbe akarja helyezni a szennyvízülepítő aknát. Ezt általában egyszer szükséges hozzáadni, az szennyvízülepítő akna használatának kezdetén. Az első szippantás időpontjában az szennyvízülepítő akna tartalma 90-95%-ban kerül kiszippantásra, a maradék 5% iszap pedig, amely az szennyvízülepítő akna alsó részén marad, segít a belső baktériumos fauna újbóli kialakulásában. 

13. A tél folyamán nem vagy meg az szennyvízülepítő aknában található víz vagy cső?

Nem. Mivel az szennyvízülepítő akna belsejében anaerob fermentációs folyamat zajlik, amely által hő szabadul fel. A csőben levő víz nem vagy meg, hiszen a csöveket kötelező módon a talaj fagyási sugara alá kell temetni (90-100 cm).

14. Hogyan kerül kiszippantásra a szennyvízülepítő akna?

Szennyvízülepítő akna az ellenőrző fedél által kerül kiszippantásra, amely az akna felső részén található.

15. A szennyvízülepítő aknából származó víz kivezethető egy folyóba vagy egyéb vízforrásba?

Nem. A szennyvízülepítő aknából származó vizet kötelezően a talajba szükséges evakuálni, elvezető rendszer által.

16. Ha folyóba vagy vízgyűjtőbe szeretném önteni a szennyvízülepítő aknából származó vizet, hogyan járjak el?

Ahhoz, hogy folyóba vagy vízgyűjtőbe önthesse a szennyvízülepítő aknából származó vizet, szüksége vagy egy AI (aktív iszap) tisztító berendezésre. Ez a szennyvízülepítő akna folytatásában kerül felszerelésre (a szennyvízülepítő aknából származó víz az AI-be jut, innen pedig egy folyóba vagy egyéb vízforrásba). Ennek a szennyvízülepítő akna + AI berendezésnek köszönhetően a tisztított víz esetében teljesülnek az NTPA001 (a folyóba vagy vízgyűjtőbe öntött háztartási szennyvízre vonatkozó normák) normák előírásai.

17. Mi az alagcső optimális hossza?

Az alagcső hosszúsága a személyek számától és a talaj fajtájától függ. Ha a talaj megfelelő áteresztőképességi feltételeket mutat, 5 méter csövet szükséges számolni személyenként (4 személyes ECOIMO4 szennyvízülepítő akna esetében az alagcső minimum 20 méteres). Ha a talaj nem mutat megfelelő áteresztőképességi feltételeket (agyagos), 7-8 méter csövet szükséges számolni személyenként. A 4 személyes szennyvízülepítő akna esetében az alagcső hosszússága minimum 30 méteres.